Data publikacji: 2014-09-01

Co zrobić z zużytymi oponami?

Michelin we współpracy z firmami CEA, Proteus i SDTech pracuje nad nowymi technologiami zagospodarowania zużytych opon. Do tej pory zużyte opony dodawano do asfaltu, ale są już lepsze pomysły. 

Recycling Opony Michelin

Michelin wspólnie z SDTech oraz Proteus, firmami specjalizującymi się w biotechnologicznym rozdrabnianiu substancji, pracują nad sposobem przetwarzania zużytych opon w proszek wykorzystywany następnie do produkcji nowych opon o wysokich osiągach. Drugi pomysł polega na opracowaniu szeregu technologii, od gazyfikacji po fermentację, które umożliwią przetworzenie zużytych opon w alkohol. Uzyskany w ten sposób alkohol będzie w późniejszym etapie wykorzystywany do produkcji ekologicznej gumy.

Prace nad nowymi technologiami zaplanowano na osiem lat, a budżet tego projektu wynosi 51 mln euro.
Francuska Agencja Środowiska i Zarządzania Energią (ADEME) dofinansuje badania kwotą 13,3 mln euro w ramach rządowego programu „Inwestycje w przyszłość”. Wobec prognozowanego wzrostu światowego popytu na opony zapotrzebowanie na surowce niezbędne do ich produkcji znacząco wzrośnie. Dlatego tak ważne jest, aby opracować technologie pozwalające przetwarzać zużyte opony z myślą o ich wykorzystaniu w produkcji nowego ogumienia, przy okazji chroniąc środowisko.

Przypomnijmy, że konkurenci Michelina zamierzają produkować opony z mniszka lekarskiego, co ma zmniejszyć zapotrzebowanie na naturalny kauczuk.